Tesztelés mesterfokon

„- Főnök, késik az új rendszer fejlesztése: nagyon sok új funkció van és a régi rendszerekkel is kérdéses az integráció!
– Nem mondhatunk le funkciókról, a tesztelést kellene felgyorsítani.
– Jaj, Főnök, rengeteg a teszteset és a korábbi funkciókat is ellenőrizni kell, a múltkor is több elromlott. Ráadásul hónap vége közeleg, itt a zárás az embereknek a napi munkája mellett nem lesz ideje többet tesztelni.
– Akkor automatizáljuk a tesztelést! Kérdezzük meg Albertet!”

Az alkalmazásfejlesztési projekteknek megvan a maga lélektana.
Projektindításkor a leglelkesebb mindenki: az üzleti igénylő lelki szemei előtt megjelenik a vágyott állapot. Igen, klassz lesz majd az új rendszer, ezt is tudja majd, az is jobban fog menni. A fejlesztők, üzemeltetők még csak messziről érzik a kihívást, még nem látszanak a konkrét nehézségek.

Aztán halad a projekt. Fogy a lendület, fogy az idő, szaporodnak a kompromisszumok, feszülnek a keretek. Mire elérkezik az üzleti tesztelés, a korábbi funkciók ellenőrzése, az integrációs, regressziós tesztek ideje, addigra már elfogyott a lelkesedés – ez a funkció nem került be, az nem működik, amott a korábbi romlott el. Közben a fejlesztési erőforrásokat túlléptük, csúszik a teljesítés, hogy tarthatjuk mégis a határidőt. Megannyi dilemma. Ilyenkor jön az alkudozás: spóroljunk a tesztelésen.

Jó ötlet! De ne azzal, hogy a tesztesetek jelentős részét kihagyjuk vagy lefelezzük a tesztelési erőforrást – inkább automatizáljuk.

Mikor érdemes tesztautomatizálásban gondolkodni?

  • Sok funkciót, illetve több rendszert érintő fejlesztések esetén, ahol a tesztelési feladat szempontjából mérethatékonysági szempontok érvényesíthetők – várhatóan többkörös funkcionális tesztelés lesz, komoly regressziós tesztigény jelentkezik. A tesztelés automatizálásával az erőforrásigény csökkenthető, nő a hibadetektálás hatékonysága, akár újabb fejlesztési körök megspórolhatók.
  • Nagy számosságú tesztadat-igény esetén – jelentős erőforrás-igény, nagy a hibaszázalék, sok folyamati lefutást kell ellenőrizni. A tesztlefedettség növelésével, automatikus riportokkal a projektkockázatok csökkenthetők, a határidők könnyebben kézben tarthatók.
  • Nagyszámú, ismétlődő teszteset esetén a manualitás csökkentésével a költségek is alacsonyabb szinten tartható és a szállítási idő rövidíthető.

Az Abesse saját alkalmazásfejlesztési projektjeiben sikerrel alkalmazza a tesztautomatizálást. Partnere a Ranorex rugalmas megoldást kínál mind fejlesztőknek, mind tesztelőknek. Egyedi alkalmazás-fejlesztések során, illetve tesztelési szolgáltatás keretében is elérhető. Hívd Albertet! Albert segít!


Töltsd le TESZTAUTOMATIZÁLÁS PDF anyagunkat, hogy még hatékonyabb legyen a cég működése!

LETÖLTÉS